Launch of the 2018 Canada-specific Lancet Countdown Report
From wildfires to heat emergencies climate change is the greatest threat to health today.
Join Lancet Countdown on Health and Climate Change Canadian Policy Brief authors, Drs. Courtney Howard and James Orbinski as they reveal top Canadian climate-health challenges and recommendations for a healthy response to climate change.
The Lancet Countdown: Tracking Progress on Health and Climate Change is an international research collaboration dedicated to tracking the world's response to climate change and how it affects global health. Reporting annually in The Lancet, it follows a series of indicators, demonstrating that this transition is possible, that it has already begun, but that more work is needed.
The launch of the 2018 edition of the Canada-specific report will focus in on some key indicators that are particularly relevant in the Canadian context:
- Heat-related public health emergencies;
- Mortality rates related to air pollution from coal and other contributors;
- Health benefits of a strong, predictable price on carbon;
- Trends in media coverage of climate change and health; and
- Impact of climate change on mental health.
The discussion will offer insights into the Canadian indicators in the global context, allowing for health policy-makers, academics and others to learn more about action towards a healthy climate in Canada. A Q&A session will follow the presentation by Drs. Howard, Orbinski, and others.
Date: Thursday November 29th 2018
Location: Nat Taylor Cinema, Room 102 - Ross North Building, York University
Agenda: Two consecutive sessions; see details and list of panellists below:
Morning Panel (9:00am-11:30am)
9am-11:30am: Launch of the 2018 Canada-specific Lancet Countdown Report will include a presentation, panel discussion, and a Q&A portion by:
- Sandy Buchman (Canadian Medical Association),
- Ian Culbert (Canadian Public Health Association),
- Ian Hamilton (Lancet Countdown),
- Katie Hayes (Dalla Lana School of Public Health, University of Toronto),
- Courtney Howard (Lancet Countdown),
- James Orbinski (Dahdaleh Institute for Global Health Research), and
- George Kitching (Schulich School of Medicine and Dentistry, Western University).
|8:30am-9:00am||30 mins||Arrive, coffee|
|9:00||10 mins||Welcome by James Orbinski, Director DIGHR, York U|
|9:10||5 mins||Intro/bio of Ian Hamilton|
|9:15||15 mins||Presentation on the Lancet Commissions and the Countdown project main messages of the 2018 International Countdown Report|
|9:30||5 mins||Intro/bio of Courtney Howard|
|9:35||15 mins||Presentation of the 2018 Lancet Countdown on Health and Climate Change Briefing for Canadian Policy Makers|
|9:50||5 mins||Intro/bio of Sandy Buchman|
|9:55||15mins||Canadian Medical Association (CMA) reacts to the combined reports|
|10:10||5 mins||Intro/bio of Ian Culbert|
|10:15||15mins||Canadian Public Health Association (CPHA) reacts to the combined reports|
|10:45am-11:30am||45 mins||Panel Discussion and Q&A moderated by Ian Hamilton|
Afternoon Panel (1:00pm-4:00pm)
1pm-4pm: Civil Society Initiatives on “Health and Climate Change”. The panel will offer insights into the Canadian indicators in the global context. Panelists include:
- Steve Cornish (David Suzuki Foundation),
- Carol Devine (Doctors Without Borders/Médecins Sans Frontières (MSF),
- Joseph Pallant (Blockchain For Climate Foundation),
- Jose Etcheverry (Sustainability Energy Initiative, York University), and
- Edward Xie (Global Health Emergency Medicine, University of Toronto).
|1:00pm||15 mins||Welcome by James Orbinski, Director DIGHR, York U|
|1:15||5 mins||Intro/bio of Carol Devine|
|1:20||15 mins||Doctors Without Borders/Médecins Sans Frontières (MSF)|
|1:35||5 mins||Intro/bio Steve Cornish|
|1:40||15 mins||David Suzuki Foundation|
|1:55||5 mins||Intro/bio of Edward Xie|
|2:00||15 mins||Global Health Emergency Medicine, U of Toronto|
|2:15||5 mins||Intro/ bio of Joseph Pallant|
|2:20||15 mins||Blockchain For Climate Foundation|
|2:35||5 mins||Intro/bio Jose Etcheverry|
|2:40||15 mins||York University’s Sustainability Energy Initiative|
|2:55pm-3:45pm||50 mins||Public Q&A|
|3:45pm-4:00pm||15 mins||Close by Courtney Howard and James Orbinski|
Lancet Countdown: Tracking Progress on Health & Climate Change Policy Briefs | Project, Research